Budi u toku

Smrznuta hrana – da ili ne? Nutricionistička perspektiva

U današnje vrijeme zbog posla, hobija i raznih drugih obaveza, često nemamo vremena za pripremu obroka od nule i od najsvježijih namirnica. Tada često posežemo za smrznutom hranom. Smrznuta hrana je svaka hrana koja je bila podvrgnuta brzom zamrzavanju i čuvana na temperaturi ispod 0°C sve do trenutka kad ju mislimo spremiti za konzumaciju. Zamrzavanje je metoda konzerviranja hrane koja usporava rast mikroorganizama i enzima koji uzrokuju kvarenje hrane i bolesti koje se prenose hranom. Zamrzavanje također zadržava većinu hranjivih tvari, boje, okusa i teksture hrane.

Prednosti smrznute hrane

Praktičnost: Smrznuta hrana može nam uštedjeti vrijeme i energiju prilikom kupovine i pripreme. Možemo jednostavno napraviti zalihe zamrznute i koristiti ju kad nam zatreba ili zamrznuti svježe namirnice kako bismo im produžili rok trajanja i smanjili bacanje hrane.

Raznolikost: Smrznuta hrana može nam pružiti širok raspon opcija koje će zadovoljiti naše ukuse i preferencije. Možemo pronaći smrznutu hranu iz različitih kuhinja, kultura i regija. Također možemo miješati različite smrznute namirnice kako bismo kreirali vlastita jela.

Prehrana: Smrznuta hrana može biti jednako hranjiva kao i svježa hrana, ako ne i više. Smrznuto voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i zamrzava u roku od nekoliko sati, što pomaže u zadržavanju hranjivih tvari i antioksidansa. Smrznuto meso, perad, riba i morski plodovi također se brzo zamrzavaju kako bi se očuvala njihova kvaliteta i svježina.

Nedostaci smrznute hrane

Međutim, kao i brojne druge stvari, tako ni smrznuta hrana ne dolazi bez nekih nedostataka. Naime, smrznuta hrana može izgubiti dio svoje kvalitete tijekom vremena zbog ‘spaljivanja’ unutar zamrzivača, pojave kristala leda ili dehidracije. Također, smrznuta hrana može sadržavati velike količine natrija (soli) i razne aditive. Ovi dodaci se koriste za poboljšanje izgleda, okusa, roka trajanja ili konzistencije smrznute hrane. Smrznuta hrana može imati i veći utjecaj na okoliš od svježe hrane zbog energije potrebne za zamrzavanje, transport i skladištenje.

Savjeti za pametan odabir i korištenje smrznute hrane

Smrznuta hrana može biti dobar izbor za zaposlene ljude koji žele jesti kvalitetne obroke bez trošenja previše vremena ili novca na pripremu hrane. Smrznuta hrana može ponuditi praktičnost, pristupačnost, raznolikost i hranjivost ako se koristi mudro i pametno bira. Zamrzavanje ne utječe na broj kalorija, sadržaj vlakana, proteine ili minerala u hrani. Prije kupnje dobro je provjeriti oznaku s nutritivnim vrijednostima i popis sastojaka zamrznute hrane – potražiti smrznutu hranu s niskim udjelom natrija, zasićenih masti, trans masti, dodanih šećera i aditiva. Nije poželjno odmrzavati smrznutu hranu na sobnoj temperaturi jer to može pridonijeti razvoju bakterija i uzrokovati trovanje hranom. Umjesto toga, smrznutu hranu treba otopiti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici. Umjerena konzumacija: U smrznutoj hrani treba uživati kao u dijelu uravnotežene i raznolike prehrane koja uključuje mnogo svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina, nemasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova, sjemenki i zdravih masti. Nemojmo se oslanjati na smrznutu hranu kao jedini izvor prehrane, jedimo razumne porcije smrznute hrane i izbjegavajmo prejedanje.

Još novosti...

POP-NN_greencajt-1080x1350 (1)
Novost
Pravilnik natječaja “Osvoji kotizaciju za Greencajt 2024”

Članak 1. Organizator nagradnog natječaja pod nazivom „Osvoji kotizaciju za Greencajt 2024” (dalje: Natječaj), jeZVIJEZDA plus d.o.o., Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, OIB: 63603498763 i  PIK Vrbovec plus d.o.o., Zagrebačke

Pročitaj
RR_00430obrada
Novost
Pravilnik natječaja “Tvoj trenutak za osvojiti slanutak”

Članak 1. Organizator nagradnog natječaja pod nazivom “Tvoj trenutak za osvojiti slanutak” (dalje: Natječaj), su ZVIJEZDA plus d.o.o., Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, OIB: 63603498763. Osoba koja se prijavi radi

Pročitaj
Healthy,Eating.,Plate,With,Vegan,Or,Vegetarian,Food,In,Woman
Nutri
Što je fleksitarijanstvo i tko su fleksitarijanci?

Fleksitarijanstvo je fleksibilan stil prehrane koji uključuje plant-based namirnice, ali u umjerenim količinama uključuje i hranu životinjskog podrijetla poput jaja, mliječnih proizvoda, ribe ili mesa. Omogućuje nam uživanje u širokom

Pročitaj
Woman,With,Freshly,Picked,Green,Pea,Pods,Peeling,And,Eating
Nutri
Benefiti plant-based prehrane koja se bazira na biljnim proteinima

Plant-based prehrana bogata je vlaknima, što nam može pomoći da se dulje osjećamo sitima i da spriječimo prejedanje u večernjim satima. Vlakna također pomažu regulirati rad crijeva i hrane korisne

Pročitaj