Budi u toku

Kako poboljšati kvalitet sna i probavu ishranom biljnog porekla?

Spavanje i probava dva su vitalna procesa u našem organizmu koja utiču na naše celokupno zdravlje i dobrostanje. Loš kvalitet sna ili premalo spavanja mogu oslabiti naš imuni sistem i povećati rizik od hroničnih bolesti, kao i uticati na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Uz to, loša probava može uzrokovati nelagodnost, nadutost, gasove, zatvor, proliv i upalu u crevima. I na spavanje i na probavu utiče naša ishrana, posebno vrsta i količina hrane koju jedemo pre spavanja.

Biljna ishrana je ona koja naglašava konzumaciju celih namirnica dobijenih iz biljaka, kao što su voće, povrće, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke. Međutim, ono što biljnu ishranu čini drugačijom od na primer veganske ili vegetarijanske je to što može uključivati i namirnice životinjskog porekla, kao što su jaja, mlečni proizvodi, riba ili meso – sve zavisi od nas i naših želja, pa nema potrebe za ograničavanjem. Dokazano je da nam ishrana bazirana na biljkama donosi brojne prednosti, a u nastavku otkrivamo kako nam biljna ishrana može pomoći da poboljšamo kvalitet sna.

Evo nekoliko praktičnih saveta:

  1. Konzumiranje raznovrsne hrane biljnog porekla kako bismo dobili širok raspon hranljivih materija koje podržavaju naše zdravlje.
  2. Konzumiranje manjih obroka tokom dana kako bismo izbegli preopterećenje probavnog sistema.
  3. Izbegavanje obilnih ili teških obroka u okviru 3 sata pre spavanja kako bismo sprečili probavne smetnje.
  4. Izbegavanje hrane koja može da izazove ili pogorša probavne simptome kao što su začinjena hrana, citrusi, paradajz, luk, beli luk, čokolada, nana, kafa, alkohol ili gazirana pića.
  5. Konzumiranje dovoljne količine vode kako bismo ostali hidrirani i pomogli u izbacivanju toksina iz tela.
  6. Polako konzumirati i žvakati hranu kako bi se olakšala probava i sprečilo gutanje vazduha.
  7. Redovno vežbanje kako bismo poboljšali cirkulaciju krvi, metabolizam, raspoloženje i kvalitet sna.
  8. Izbegavati pušenje ili korišćenje duvanskih proizvoda koji mogu da oštete naš probavni sistem i poremete nam san.
  9. Ograničavanje unosa kofeina ujutro ili rano poslepodne jer kofein može da ostane u našem telu i do 6 sati i tako ometa naš san.
  10. Isprobati neke prirodne „lekove” koji nam mogu pomoći da bolje spavamo, poput čaja od kamilice, ulja lavande, korena valerijane ili dodataka ishrani s melatoninom.

Još novosti...

Pop1 (15)
Novost
Planet of plants na streetfood festivalu

Leto je konačno tu, sunce nas mami da izađemo i uživamo u svemu što ono donosi, od opuštenih večeri do uzbudljivih manifestacija koje u ovom periodu imaju posebnu čar. Planet

Pročitaj
IMG_7505
Novost
Gurmanska avantura u srcu Vračara uz Planet of Plants

Kako je praznična sezona u toku, festivali hrane idealno su mesto za isprobavanje novih ukusa! Jedan od najuzbudljivijih događaja za ljubitelje gastronomije, praznični Street Food festival održan je u srcu

Pročitaj
Healthy,Eating.,Plate,With,Vegan,Or,Vegetarian,Food,In,Woman
Nutri
Šta je fleksitarijanstvo i ko su fleksitarijanci?

Fleksitarijanstvo je fleksibilan stil ishrane koji uključuje namirnice biljnog porekla, ali u umerenim količinama uključuje i hranu životinjskog porekla poput jaja, mlečnih proizvoda, ribe ili mesa. Omogućuje nam uživanje u

Pročitaj
Woman,With,Freshly,Picked,Green,Pea,Pods,Peeling,And,Eating
Nutri
Koristi biljne ishrane koja se bazira na biljnim proteinima

Biljna ishrana bogata je vlaknima, što nam može pomoći da se duže osećamo sito i da sprečimo prejedanje u večernjim satima. Vlakna takođe pomažu u regulisanju rada creva i hrane

Pročitaj