Budi u toku

Kako poboljšati kvalitetu sna i probavu prehranom biljnog podrijetla?

Spavanje i probava dva su vitalna procesa u našem organizmu koja utječu na naše cjelokupno zdravlje i wellbeing. Loša kvaliteta sna ili premalo spavanja može oslabiti naš imunološki sustav i povećati rizik od kroničnih bolesti te utjecati na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Uz to, loša probava može uzrokovati nelagodu, nadutost, plinove, zatvor, proljev i upalu u crijevima. I na spavanje i na probavu utječe naša prehrana, posebice vrsta i količina hrane koju jedemo prije spavanja.

Plant-based prehrana je ona koja naglašava konzumaciju cjelovitih namirnica dobivenih iz biljaka, kao što su voće, povrće, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. No, ono što plant-based prehranu čini drugačijom od primjerice veganske ili vegetarijanske je to što može uključivati i namirnice životinjskog podrijetla, kao što su jaja, mliječni proizvodi, riba ili meso – sve ovisi o nama i našim željama te se nema potrebe ograničavati. Dokazano je da nam prehrana bazirana na biljkama donosi brojne prednosti, a u nastavku otkrivamo kako nam plant-based prehrana može pomoći poboljšati kvalitetu sna.

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

  1. Jedimo raznoliku biljnu hranu kako bismo dobili širok raspon hranjivih tvari koje podržavaju naše zdravlje.
  2. Jedimo manje obroke tijekom dana kako bismo izbjegli preopterećenje probavnog sustava.
  3. Izbjegavajmo jesti velike ili teške obroke unutar 3 sata prije spavanja kako bismo spriječili probavne smetnje ili žgaravicu.
  4. Izbjegavajmo hranu koja može izazvati ili pogoršati probavne simptome kao što su začinjena hrana, agrumi, rajčice, luk, češnjak, čokolada, menta, kava, alkohol ili gazirana pića.
  5. Pijmo puno vode kako bismo ostali hidrirani i pomogli u izbacivanju toksina iz tijela.
  6. Dobro žvačimo hranu i jedimo polako kako bismo olakšali probavu i spriječili gutanje zraka.
  7. Redovito vježbajmo kako bismo poboljšali cirkulaciju krvi, metabolizam, raspoloženje i kvalitetu sna.
  8. Izbjegavajmo pušenje ili korištenje duhanskih proizvoda koji mogu oštetiti naš probavni sustav i poremetiti nam san.
  9. Ograničimo unos kofeina na jutro ili rano poslijepodne jer kofein može ostati u našem tijelu i do 6 sati te ometati naš san.
  10. Isprobajmo neke prirodne ‘lijekove’ koji nam mogu pomoći da bolje spavamo, poput čaja od kamilice, ulja lavande, korijena valerijane ili dodataka prehrani s melatoninom.

Još novosti...

POP-NN_greencajt-1080x1350 (1)
Novost
Pravilnik natječaja “Osvoji kotizaciju za Greencajt 2024”

Članak 1. Organizator nagradnog natječaja pod nazivom „Osvoji kotizaciju za Greencajt 2024” (dalje: Natječaj), jeZVIJEZDA plus d.o.o., Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, OIB: 63603498763 i  PIK Vrbovec plus d.o.o., Zagrebačke

Pročitaj
RR_00430obrada
Novost
Pravilnik natječaja “Tvoj trenutak za osvojiti slanutak”

Članak 1. Organizator nagradnog natječaja pod nazivom “Tvoj trenutak za osvojiti slanutak” (dalje: Natječaj), su ZVIJEZDA plus d.o.o., Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, OIB: 63603498763. Osoba koja se prijavi radi

Pročitaj
Healthy,Eating.,Plate,With,Vegan,Or,Vegetarian,Food,In,Woman
Nutri
Što je fleksitarijanstvo i tko su fleksitarijanci?

Fleksitarijanstvo je fleksibilan stil prehrane koji uključuje plant-based namirnice, ali u umjerenim količinama uključuje i hranu životinjskog podrijetla poput jaja, mliječnih proizvoda, ribe ili mesa. Omogućuje nam uživanje u širokom

Pročitaj
Woman,With,Freshly,Picked,Green,Pea,Pods,Peeling,And,Eating
Nutri
Benefiti plant-based prehrane koja se bazira na biljnim proteinima

Plant-based prehrana bogata je vlaknima, što nam može pomoći da se dulje osjećamo sitima i da spriječimo prejedanje u večernjim satima. Vlakna također pomažu regulirati rad crijeva i hrane korisne

Pročitaj