Budi u toku

Smrznuta hrana – da ili ne? Nutricionistička perspektiva

U današnje vreme zbog posla, hobija i raznih drugih obaveza, često nemamo vremena za pripremu obroka od nule i od najsvežijih namirnica. Tada često posežemo za smrznutom hranom. Smrznuta hrana je svaka hrana koja je bila podvrgnuta brzom zamrzavanju i čuvana na temperaturi ispod 0 °C sve do trenutka kad planiramo da je spremimo za konzumaciju. Zamrzavanje je metoda konzerviranja hrane koja usporava rast mikroorganizama i enzima koji uzrokuju kvarenje hrane i bolesti koje se prenose hranom. Zamrzavanje takođe zadržava većinu hranjivih materija, boje, ukusa i teksture hrane.

Prednosti smrznute hrane

Praktičnost: Smrznuta hrana nam može uštedeti vreme i energiju prilikom kupovine i pripreme. Možemo jednostavno da napravimo zalihe zamrznute hrane i da ih koristimo kad nam zatreba ili da zamrznemo sveže namirnice kako bismo im produžili rok trajanja i smanjili bacanje hrane.

Raznovrsnost: Smrznuta hrana može da nam pruži širok raspon opcija koje će zadovoljiti naše ukuse i preferencije. Možemo pronaći zamrznutu hranu iz različitih kuhinja, kultura i regija. Takođe možemo da mešamo različite zamrznute namirnice kako bismo kreirali nova jela.

Ishrana: Zamrznuta hrana može biti podjednako hranljiva kao i sveža hrana, ako ne i više. Zamrznuto voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i zamrzava u roku od nekoliko sati, što pomaže u zadržavanju hranljivih materija i antioksidanasa. Zamrznuto meso, živina, riba i morski plodovi takođe se brzo zamrzavaju kako bi se očuvao njihov kvalitet i svežina.

Prednosti zamrznute hrane

Međutim, kao i brojne druge stvari, tako ni zamrznuta hrana ne dolazi bez nekih nedostataka. Naime, zamrznuta hrana može da izgubi deo svojih kvaliteta tokom vremena zbog „spaljivanja” unutar zamrzivača, pojave kristala leda ili dehidracije. Takođe, zamrznuta hrana može da sadrži velike količine natrijuma (soli) i razne aditive. Ovi dodaci se koriste za poboljšanje izgleda, ukusa, roka trajanja ili konzistencije zamrznute hrane. Zamrznuta hrana može da ima i veći uticaj na životnu sredinu od sveže hrane zbog energije potrebne za zamrzavanje, transport i skladištenje.

Saveti za pametan izbor i korišćenje zamrznute hrane

Zamrznuta hrana može biti dobar izbor za zaposlene ljude koji žele da jedu kvalitetne obroke bez trošenja previše vremena ili novca na pripremu hrane. Zamrznuta hrana može da ponudi praktičnost, pristupačnost, raznovrsnost i hranljivost ako se koristi mudro i pametno bira. Zamrzavanje ne utiče na broj kalorija, sadržaj vlakana, proteine ili minerala u hrani. Pre kupovine dobro je proveriti oznaku s nutritivnim vrednostima i popis sastojaka zamrznute hrane – potražiti zamrznutu hranu s niskim sadržajem natrijuma, zasićenih masti, trans masti, dodatih šećera i aditiva. Nije poželjno odmrzavati zamrznutu hranu na sobnoj temperaturi jer to može doprineti razvoju bakterija i uzrokovati trovanje hranom. Umesto toga, zamrznutu hranu treba otopiti u hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj pećnici. Umerena konzumacija: U zamrznutoj hrani treba uživati kao u delu uravnotežene i raznovrsne ishrane koja uključuje mnogo svežeg voća, povrća, žitarica od celog zrna, nemasnih belančevina, nemasnih mlečnih proizvoda, orašastih plodova, semenki i zdravih masti. Nemojmo se oslanjati na zamrznutu hranu kao jedini izvor ishrane, jedimo razumne porcije zamrznute hrane i izbegavajmo prejedanje.